Home Články Články Tisková zpráva OP Společnou cestou (Praha 2)
Tisková zpráva OP Společnou cestou (Praha 2) PDF Tisk Email
Napsal uživatel Kateřina Plháková
Úterý, 29 Březen 2011 15:58
Dne 29. 3. 2011 se v prostorách Úřad městské části Praha 2 konal bezplatný seminář na téma „Finanční plánování a exekuce". Seminář pořádala Občanská poradna o. s. Společnou cestou ve spolupráci s Humanitním odborem Úřadu městské části Praha 2. Seminář byl realizován v rámci projektu Asociace občanských poraden „Dluhové poradenství", který je financován ze zdrojů ČSOB a Poštovní spořitelny. Cílem semináře a potažmo celého projektu je přispět ke zlepšení finanční gramotnosti občanů České republiky.

Tento seminář byl určen odborné veřejnosti, především sociálním pracovníkům, kteří se setkávají ve své práci se zadluženými uživateli sociálních služeb.

Přednášejícími byli JUDr. Ondřej Načeradský, vedoucí občanské poradny o. s. Společnou cestou a Bc. Petra Skuhrová, poradkyně pracující tamtéž. Seminář byl rozdělen do dvou bloků.

První blok se věnoval problematice rodinných financí. Účastníci byli informováni o oblastech, které je vhodné probrat s uživateli služeb při sestavování zdravého rodinného či osobního rozpočtu např. rozlišování mezi skutečnými a domnělými potřebami, důležitost vytváření finančních rezerv atd. Účastníci byli také seznámeni s metodikou sestavování rodinného či osobního rozpočtu.

Druhý blok byl zaměřen na problematiku exekuce a výkonu rozhodnutí. Účastníci byli objasněny se základy problematiky soudního výkonu rozhodnutí a exekuce a s příslušnou terminologií. Byli také upozorněni na rozdíly vyplývající z jednotlivých typů řízení. Přednášející se v neposlední řadě zaměřil na téma ochrany třetích osob před exekucí.V průběhu celého semináře měli účastníci prostor pro své dotazy.

Další seminář je plánován na začátek června 2011. Opět bude rozdělen do dvou bloků. První blok naváže na téma rodinného a osobního rozpočtu a zaměří se na situace, kdy vzhledem k výši dluhu či ztráty příjmu nelze dodržet zásady vedení zdravého rozpočtu a na problematiku komunikace s věřitelem. Druhý blok také naváže na problematiku exekuce a výkonu rozhodnutí s cílem prohloubit dosavadní znalosti účastníků o konkrétní formy výkonu rozhodnutí a exekuce.